Bevordering van die gebruik van navorsingsbewyse in besluitneming in die sosiale beskermingstelsel: versterking van die kapasiteit by vier ministeries van die sosiale sektor in Trinidad en Tobago
31 Mei 2022

Skrywer: Shelly-Ann Hunte, Karibiese Sentrum vir Gesondheidstelselnavorsing en -ontwikkeling, Die Universiteit van die Wes-Indiese Eilande, St. Augustine, Trinidad en Tobago

Om te verseker dat die beste beskikbare navorsingsbewyse gebruik word in die ontwikkeling van maatskaplike beleide en programme is 'n sleutelmeganisme wat: (i) sommige van die uitdagings wat verband hou met gelykheid, toegang en benutting van maatskaplike dienste kan aanspreek; (ii) die gebruik van finansiële en nie-finansiële hulpbronne maksimeer; (iii) sosiale beskermingstelsels te versterk; en (iv) die bereiking van die Volhoubare Ontwikkelingsdoelwitte (SDG's) bevorder. Die sosiale beskermingstelsel in Trinidad en Tobago (T&T), soos baie ander ontwikkelende lande en Klein-eiland-ontwikkelende state, staar baie uitdagings in die gesig. Dit sluit in 'n swak bewysebasis om beleid en programmering in te lig, fragmentering van programme, hindernisse vir toetrede vir spesifieke groepe, swak koördinasie tussen sektore, ens.[1].

Die Karibiese Sentrum vir Gesondheidstelsels en Navorsing en Ontwikkeling erken die behoefte om met die sosiale sektor in T&T saam te werk om die kapasiteit te versterk om bewyse in beleidmaking/besluitneming te gebruik (CCHSRD), Die Universiteit van die Wes-Indiese Eilande het verskeie inisiatiewe geïmplementeer, onder die sambreel van die PERSONE projek. Dit sluit in 'n Behoeftebepalingsopname, 'n Bewys-Informeerde Beleidmaking (EIP)-opleidingswerkswinkel, en 'n OIP-afrigtingsprogram. Een van die doelwitte van hierdie projek was om metodes te loods en iteratief te verfyn wat aangepas is vanaf die gesondheidstelselbenadering om OIP te ondersteun.

In Mei 2021 is ministeries van sosiale sektore in T&T genooi om met CCHSRD saam te werk en vier het positief gereageer: Ministerie van Arbeid, Ministerie van Beplanning en Ontwikkeling, Ministerie van Sport en Gemeenskapsontwikkeling en Ministerie van Maatskaplike Ontwikkeling en Gesinsdienste. Projekbetrokkenheidsvergaderings is met senior amptenare gehou en die projekdoelwitte, hoofaktiwiteite, aflewerbares en tydlyne is bespreek en ooreengekom.

Behoefte-assessering Oefening

Om die perspektiewe en benaderings tot bewysgebruik in besluitneming in die maatskaplike sektor, sowel as hul OIP-opleidingsbehoeftes te verstaan, is 'n assessering van Junie tot Oktober 2021 gedoen. 'n Gemengde metode-benadering is gebruik, en die bevindinge het 'n paar belangrike uitdagings uitgelig. wat maatskaplike sektor Ministeries in die gesig staar. Dit sluit in onvoldoende bewustheid/begrip van OIP; onvoldoende kapasiteit, vaardighede en menslike hulpbron; en onvoldoende institusionele ondersteuning om bewyse effektief te genereer en te benut. Die Behoeftebepalingsverslag het aanbevelings ingesluit wat kan bydra tot die verbetering van die Ministeries se kapasiteit om bewyse te vind, te beoordeel, te sintetiseer en te gebruik om besluitneming/beleidmaking in te lig.

EIP Opleiding en Afrigting Program

Die bevindinge van die behoeftebepaling is gebruik om opleidingsmateriaal aan te pas vir 'n drie-dag intensiewe OIP kapasiteitsbou werkswinkel wat op 1 afgesluit het.st April 2022. Een-en-twintig (21) professionele persone betrokke by die beleidmakingsproses by die vier (4) ministeries het deelgeneem en die terugvoer positief was. Minstens twee deelnemers van elke Bediening sal nou deurdring na 'n Afrigtingsprogram waar die leerstellings uit die werkswinkel versterk sal word en bewyssintese om hoë prioriteit onderwerpe/vrae aan te spreek saam geskep sal word.

Gesamentlike Leersessies

Gesamentlike leersessies is tydens die opleiding geïnkorporeer om: (i) gemeenskaplikhede en verskille in die beleidmakingsproses by elke Ministerie te identifiseer; (ii) maniere vind om kundigheid en vertroudheid oor die sosiale sektore heen te kombineer met betrekking tot navorsingsbewyse en die sienings van belanghebbendes, insluitend die burgerlike samelewing, en burgers; en (ii) nuwe maniere van werk te ontwikkel.

Dit was duidelik uit hierdie sessies dat die meganismes wat in gesondheidstelselnavorsing gebruik word, aangepas kan word om EIP in sosiale stelsels in T&T te ondersteun. Dit sluit die gebruik van die geïntegreerde kennisvertalingsraamwerk in: prioriteitstelling, bewyssintese, voorbereiding van kennisvertalingsprodukte (KT), gasheer van kennisopnameaktiwiteite en implementering van post-opname aktiwiteite. Die besprekings het gesentreer rondom die beleidmakingsprosesse wat tans by die Ministeries gebruik word en hoe dit by hierdie raamwerk belyn is. Ooreenstemming is bereik oor die belangrikheid van formele prioriteitstelling en die struktuur en formaat van KT-produkte, insluitend probleemraamwerk, groepering van beleidsopsies/-elemente en implementeringsoorwegings. Die kwaliteit van bewyse wat gebruik behoort te word om beleidmaking/besluitneming in te lig, asook toegang tot databasisse wat gesintetiseerde bewyse oor maatskaplike sektoronderwerpe bevat, is ook bespreek. Met betrekking tot konsultasies met belanghebbendes, het die Ministeries 'n magdom ondervinding gehad met openbare konsultasies; die benadering wat gebruik is, het egter van Bediening tot Bediening gewissel. Daar is ooreengekom dat hierdie konsultasies kan baat vind by die meer deelnemende, sistematiese, inklusiewe en deursigtige metodes wat in die gesondheidstelselbenadering gebruik word. Die behoefte aan na-opname aktiwiteite soos voorspraak en beleidsopsporing is ook bespreek.

Onmiddellike volgende stappe

Elke ministerie van die sosiale sektor het ten minste een (1) prioriteitsonderwerp voorgelê, gegenereer uit informele prioriteitstelling, waarvoor bewyse nodig was vir beleidsoptrede. Binne die volgende ses (6) maande, as deel van die Afrigtingsprogram, sal hierdie Ministeries CCHSRD saamwerk om 'n totaal van drie (3) vinnige reaksie-opdragte, een (1) bewysopdrag vir beleid en een (1) burgeropdrag te ontwikkel. Daarbenewens sal hulle ook saamwerk om een (1) Belanghebbende Dialoog en een (1) Burgerpaneel aan te bied. Daar word verwag dat die leer van hierdie projek volgehou en oordraagbaar sal wees deur voortgesette betrokkenheid en opleiding, en die deel van gestruktureerde lesse oor suksesvolle OIP-praktyke, oor die gesondheids- en maatskaplike sektore heen. CCHSRD is van voorneme om 'n sosiale sektor hoofstuk van sy gemeenskap van praktyk vir gesondheidsbeleid en stelselnavorsing (COP4HPSR) om ealHhpromo volhoubaarheid verder te bevorder en moontlik te maak.


[1] PowerPoint-aanbieding (sustainablesids.org)

afAfrikaans