Geslagsgelykheid in Navorsing
4 April 2022

Bydraers: Veredas Instituut – Brasilië: Laura Boeira, Gabriela Benatti, Carolina Beidacki, Victoria Menin,

Afrika Sentrum vir Bewyse (GOS) – Suid-Afrika: Siziwe Ngcwabe en Adile Madonsela.

Lande regoor die wêreld streef daarna bereik geslagsgelykheid en bemagtig alle vroue en meisies.  In hierdie blog ondersoek ons die rol wat navorsing en bewyse kan speel om regerings te help om geslagsgelykheid te bereik. Verskeie vennootinstellings in die PEERS globale netwerk sintetiseer bewyse en skakel met sleutelbelanghebbendes in om geslagspesifieke beleide en inisiatiewe in te lig wat daarop gemik is om die lewenskwaliteit vir vroue te verbeter, insluitend:

  • Die Instituut vir Gesondheidsdatawetenskap – China, werk daaraan om die proses van aktiewe veroudering te bevorder. Die span het kragte saamgesnoer met verskeie sektore en beroepe om ekonomiese en sosiale deelname van ouer vroue te bevorder wanneer die sosiale neigings van veroudering en die groot uitdagings van die 21ste eeu aangespreek word.
  • Kennis tot beleid (K2P) – Libanon, het 'n bewysopdrag gelewer Hoe om hierdie moeilike "tydperk" te oorleef fokus op periode-armoede, en pleit vir dringende beleidsintervensies om vroue te ondersteun en hul waardigheid te bewaar gedurende daardie moeilike tye. 
  • Afrika Sentrum vir Bewyse (GOS) – Suid-Afrika, is besig om 'n bewysbasis te ontwikkel om die implementering van die nasionale strategiese plan (NSP) teen geslagsgebaseerde geweld en vrouemoord in te lig. ACE is mede-produseer van 'n nasionale bewysbewaarplek en kennisuitruilinstrument, wat sal dien as 'n sentrale bewaarplek van geloofwaardige, toeganklike en inklusiewe geslagsdata.

Geslagsgelykheid kan egter nie deur geslagspesifieke pogings alleen bereik word nie. Die navorsings- en bewyseveld kan aktief bydra tot die insluiting van geslagsverwante benaderings en die enjin van verandering wees deur te verseker dat billikheidsoorwegings in alle stadiums van navorsing en beleidsprosesse in ag geneem word. PERSS vennote van Veredas Instituut (Brasilië) en ACE (Suid-Afrika) het insigte verskaf oor hoe hulle verseker dat gelykheid teenwoordig is in hul werk. 

Verbetering van geslagsgelykheid in bewyse

1. Geslagsbalans binne die navorsings- en kennismakelaarspanne

Eens 'n manlik-gedomineerde arena, het vroue se deelname aan wetenskap en navorsing het die afgelope 10 jaar toegeneem, wat help om geslagsinklusiewe perspektiewe na navorsingsbesluitnemingsruimtes te bring en ruimte te skep vir meer voorspraakdialoog oor geslagsgelykheidskwessies. Die Veredas-span het gesê: "In die eerste plek, om self slegte vroulike wetenskaplikes te wees, maak ons altyd bewus van die behoefte om noukeurig aandag te gee aan die geslagsdimensie in elke vak waarmee ons werk." Eenvoudig, om billike resultate te lewer, moet navorsers diversiteit binne die span hê! 

Hierdie konsep is nie net van toepassing op geslag nie. Om allesomvattende bewyse te skep, moet navorsers doelbewus diverse spanne en belangegroepe skep deur 'n dialoogplatform aan die gemeenskap se jeug, bejaardes en LGBTQIA+ te gee.

2. Gebruik doelbewus geslagsensitiewe lens en gereedskap

Ongeag die navorsingsvraag, PEERS-vennote Veredas Institute en ACE maak seker dat hulle 'n geslagsgelykheidslens op hul navorsingsprosesse toepas. Andile Madonsela van ACE het gesê, "of ons nou aan die impak van COVID-19-pandemie of stedelike landbou werk, geslagsensitiwiteit is altyd die verstek." Om dit te doen, gebruik Veredas Instituut die PROGRESS-Plus Raamwerk, en ACE gebruik 3ie geslagsgelykheidsinstrumente in al hul bewyssintese om fasiliteerders en hindernisse te identifiseer wat uit diverse ervarings kan ontstaan, en geslag is een daarvan.  

3. Bepleit vir geslagsgelykheid by elke stap

Dit is van kritieke belang om te verseker dat die geslagslens wat in die navorsingstadium bekendgestel word, deur alle vlakke van kennisvertaling en -deling oorgedra word. As pogings om bewyse te kommunikeer nie geslagspesifieke bekommernisse insluit nie, dit is die data wat in die navorsingsfase ingesamel word, sal beleide nie die behoeftes van vroue en meisies akkuraat weerspieël nie. Navorsingsinstansies moet verseker dat 'n genderlens doelbewus gebruik word tydens elke stap van die beleidsprosesproses.

4. Die vervaardiging van geslagspesifieke data, maak nie saak wat nie

Dikwels sluit die data wat ingesamel word om 'n beleid of program in te lig, nie uiteenlopende inligting in om 'n situasie te assesseer en gepaste oplossings vir vroue en meisies te verseker nie, en lei tot minder impakvolle beleide. Ander veranderlikes soos ouderdom en ras word dikwels ook "uitgevee", wat dit moeilik maak om die spesifieke kwessies waarmee verskillende groepe te kampe het, te ontleed en te verstaan. Dit is belangrik om 'n kultuur in navorsing te ontwikkel wat die waarde van die versameling en gebruik van geslag bevorder -gedisaggregeerde data om beleid en praktyk in te lig.   

5. Neem tyd om intern stil te staan en na te dink

Ten spyte van vordering met die integrasie van geslagsgedisaggregeerde data in die ontwerp van beleide, staar vrouenavorsers steeds baie uitdagings in die gesig. In Brasilië, tot onlangs, vroulike navorsers l was as wetenskaplik onproduktief beskou tydens kraamverlof en kon nie die tyd in hul CV's insluit nie, en sodoende bevorderings vertraag en befondsers ontmoedig om navorsingsgeleenthede aan vroue te verskaf.

Veredas beklemtoon hoe belangrik dit is om intern te besin om te verseker dat hulle deur voorbeeld lei, as een van die betroubare navorsingsinstellings in Brasilië. Hulle beveel aan dat organisasies begin deur te vra; Is ons spanne proporsioneel uit mans en vroue saamgestel? Word hulle gelyk betaal? Belê ons in persoonlike en professionele ontwikkeling vir vroue? Is daar inisiatiewe om werkende moeders te ondersteun? Gebruik ons bewyse om in te lig hoe om beter vir vroue in ons werksomgewing te sorg?

Hoe moedig jy geslagsgelykheid aan?

Om geslagsgelykheid in besluitneming te bevorder, moet die navorsings- en bewyseveld op die voorpunt wees. Hoe verseker jy dat jy geslagsensitief is in jou werk? Laat weet ons deur ons op Twitter te merk: @PEERSS_Global

afAfrikaans