Vier inisiatiewe regoor Afrika wat die gebruik van bewyse in besluitneming ondersteun
18 November 2021
Twitter-hoogtepunte van die Africa Evidence Week

Sedert COVID-19 het virtuele vergaderings 'n norm geword. 'n Mens moes jouself oriënteer met die verskillende aanlyn platforms wat jou na hierdie virtuele ruimtes vervoer. Alhoewel dit soms vermoeiend kan wees om van een platform na 'n ander te spring, is die gerief daarvan dat daar geen areakode-grense is wat ons verhoed om mekaar van enige plek in die wêreld te ontmoet nie. Dit is hoekom die virtuele Africa Evidence Week (AfEW) fees is 'n virtuele wenner; hierdie sosialemedia-gebaseerde geleentheid verbind mense van regoor die wêreld sonder reiskoste. Hierdie jaar, die Africa Evidence Network (AEN) het die tweede tweejaarlikse AfEW op 13-17 September 2021 aangebied. Dit was 'n weeklange viering wat die stand van bewys-ingeligte besluitneming (EIDM) in Afrika ten toon gestel en bevorder het, en spesifiek die betrokkenheid van besluitnemers beklemtoon.

Die wêreldwye pandemie het beleidmakers op die voorpunt geplaas van ingeligte besluitneming in die belang van die bevolking en dit betrek baie spelers in die bewyse-ekosisteem. Om hierdie rede het die AEN 'n virtuele platform geskep om Afrika se lewendige en innoverende bewyse-ekosisteem ten toon te stel wat die gebruik van bewyse in besluitneming ondersteun. Met oorweldigende ondersteuning van die AEN-lidmaatskap, 'n netwerk van meer as 3 400 lede, het die AfEW 2021 program 104 aktiwiteite gehad wat deur 37 organisasies uit 11 Afrika-lande gereël is. Hierdie aktiwiteite sluit regstreekse webinars, vooraf opgeneemde gebeure, blogplasings, Twitter-gesprekke, gedeelde hulpbronne, stories van verandering en opkomende EIDM-leiers in.

Ter viering van die gebruik van bewyse regoor Afrika en verder

Afrika se EIDM-landskap het lewend geword deur vyftien gestroomstroomde webinars wat deur organisasies soos PAKKE Afrika, eBase Afrika, Afrikaanse Sentrum vir Parlementêre Aangeleenthede, Wes-Kaapse regering, Evalueringsvereniging van Kenia en die Sentrum vir Bewysgebaseerde Gesondheidsorg. Hierdie webinars is bygewoon deur meer as 900 mense wat deelgeneem het aan die besprekings wat bygedra het tot die bevordering van bewysgebruik in besluitneming in Afrika. Verder het die sekretariaat Twitter-gesprekke gefasiliteer wat EIDM-hulpbronne ten toon gestel het wat onderwerpe soos bewysgebaseerde noodhulponderrig in Afrika, met behulp van innovasie om vinnige EIDM in hulpbron-arm kontekste, lesse van bewyse aan beleid te koppel  en die voordele van samewerking in die bewysgemeenskap deur AEN-lidmaatskap om 'n paar te noem. 

Hoogtepunte van die week sluit bydraes deur Instituto Veredas deel EIDM-ervarings uit Latyns-Amerika en ander internasionale organisasies soos die UNICEF Kantoor vir Navorsing – Innocenti enInnovasies vir armoede-aksie (IPA) bronne ten toon te stel wat die gebruik van bewyse in beleidmakingsprosesse in Afrika ondersteun. Meer hoogtepunte word in die AEN's vasgelê spesiale uitgawe nuusbrief. Boonop is twaalf opkomende EIDM-leiers uit Afrika belig deur die reeks genaamd "Hoekom ek verlief geraak het op EIDM". Dit het betrokkenheid en interaksie op Twitter verhoog, en as gevolg daarvan het die #Africa Getuienisweek2021 hutsmerk het driehonderd nege en negentig aanlyn deelnemers van 15 verskillende lande gelok wat 91 organisasies verteenwoordig, wat meer as 6 miljoen mense op Twitter bereik het. 

Lesse en wegneemetes uit hierdie innoverende geleentheid

In die tweede jaar van AfEW is ons verstom oor hoe die geleentheid daarin geslaag het om 'n menigte belanghebbendes van regoor Afrika bymekaar te bring wat na dieselfde doelwit werk: om die gebruik van bewyse in besluitneming te ondersteun. Hierdie aanlyn fees het 'n plaaslike premium geleentheid geword wat 'n wêreldwye gehoor lok vanweë sy pogings om die innovasies en inisiatiewe wat EIDM in Afrika ondersteun ten toon te stel en te vier. Elke jaar is daar nuwe akteurs regoor Afrika en verder wat bydra tot die vertoonvenster en aktief betrokke is by die gesprekke wat op AEN se sosiale media-platforms plaasvind deur die #AfricaEvidenceWeek2021 hutsmerker, wat deur Twitter-analise bevestig is. Hierdie verbintenisse het gelei tot eweknie-leer, meer verbindings en geleenthede vir samewerking. 'n Weerkaatsing blogplasing deur Kirchuffs Atengble van PACKs Africa eggo hierdie sentimente en deel hoe sy organisasie daarby baat gevind het om vir die tweede keer aan AfEW deel te neem. Verder is die Suid-Afrikaanse Moniterings- en Evalueringsvereniging (SAMEA) Wes-Kaap Netwerk vang die insigte vas wat dit ontvang het tydens die bywoning van 'n webinar wat deur die Suid-Afrikaanse Wes-Kaapse regering aangebied is oor "Tyd om te praat Data-gebruik en krag van data in besluitneming". In haar slotboodskap, die AEN-voorsitter Professor Ruth Stewart, deel hoe kollegas van Latyns-Amerika na die AEN uitgereik het om meer te wete te kom oor die bestuur van suksesvolle streeknetwerke. Hierdie is 'n paar van vele getuigskrifte oor die impak van die Afrika Getuienisweek-viering.

Die sukses van hierdie wêreldwye viering sal nie moontlik wees sonder die toewyding van die AEN-span nie. 'n Span wat ambisieus en innoverend bly vanweë die ondersteuning wat dit van die AEN-lidmaatskap ontvang. Die AEN-sekretariaat kon nie gelukkiger gewees het om deel te wees van die tentoonstelling van 'n diverse bewyse-ekosisteem vir die ondersteuning van bewysgebruik in Afrika nie! Ons is daartoe verbind om hierdie werk voort te sit deur ons tweejaarlikse geleentheid volgende jaar – BEWYSE 2022 – wat in die 10ste jaar sedert die stigting van die AEN. Ons sien uit daarna om jou by #EVIDENCE2022 te sien.

Oor die skrywer

Precious Motha werk op die gebied van netwerke vir beleidsbetrokkenheid in die bewys-ingeligte besluitnemingsektor as 'n Programbeampte vir die Africa Evidence Network en Events Administrateur by die Afrika Sentrum vir Bewyse gebaseer by die Universiteit van Johannesburg.

Erkennings

Die outeur(s) is alleen verantwoordelik vir die inhoud van hierdie artikel, insluitend alle foute of weglatings; erkennings impliseer nie onderskrywing van die inhoud nie. Die skrywer is Natalie Tannous dankbaar vir haar redaksionele ondersteuning. 

afAfrikaans