Hoe Covid-19 'n Brasiliaanse koalisie vir bewyse aangespoor het
27 Oktober 2021

Tydens die COVID-pandemie is die behoefte aan vinnige bewyse in verskillende sosiale gebiede in Brasilië verhoog. Terselfdertyd is baie organisasies wat met gereedskap werk vir bewys-ingeligte beleidmaking (EIP) ontkoppel, en het dikwels soortgelyke produkte ontwikkel wat tot oorvleuelende pogings gelei het. Aan die einde van 2020, Instituto Veredas, Kodeplan/DF, Evidência Express (Evex/Enap), Fiocruz Brasília, en EVIPNet Brasilië kragte saamgesnoer om hierdie organisasies uiteindelik bymekaar te bring.

Hierdie inisiatief is geïnspireer deur ander plaaslike EIP-netwerke van regoor die wêreld, soos die Africa Evidence Network (AEN). Dit het 'n geleentheid gebied vir samewerkende leer, met lede van die vier stigtersorganisasies wat met die AEN-sekretariaat skakel, geleenthede bywoon en daaraan deelneem, om te leer uit die werk wat hulle regoor Afrika doen. 

Instituto Veredas het in November 2020 'n kartering van organisasies deur middel van 'n aanlynvorm gedoen en 64 antwoorde van multisektorale organisasies ontvang, wat 145 mense op sy poslys geregistreer het. Hierdie mense is gekontak en genooi om aan die eerste algemene vergadering in April 2021 deel te neem.

Sowat 50 Brasiliaanse organisasies is sedertdien betrokke by die Brasiliaanse Coalition of Evidence se maandelikse aanlynvergaderings. Hulle is gekoppel aan regerings, universiteite en die burgerlike samelewing. Die eerste twee vergaderings het probeer om 'n gemeenskaplike begrip van OIP-metodes en -protokolle te skep deur organisasies hul werk en hul gereedskap, sowel as hul persepsies van die hoofuitdagings wat in die gesig gestaar word, voor te stel.

Die volgende vyf vergaderings was gewy aan die bevordering van die ontwikkeling van vyf werkgroepe – Interne Artikulasie, Eksterne Artikulasie, Deurlopende Leer, Institusionele Volhoubaarheid en Kommunikasie – sowel as om die Koalisie se Missie, Visie, Doelwitte, Waardes en Sleutelkonsepte saam te definieer:

  • Missie: Om bewysgebruik aan te moedig en te kwalifiseer om openbare beleide in Brasilië in te lig.
  • Visie: Wees 'n sterk, gestruktureerde, volhoubare en deursigtige netwerk, met diverse belanghebbendes, wat erken word vir die ondersteuning van die gebruik van bewyse in openbare beleide wat omsien na die behoeftes van die Brasiliaanse bevolking.
  • Waardes: Samewerking; Deursigtigheid; Etiese werk en toewyding tot die publieke belang; Pluralisme; Wetenskaplike strengheid en waarde van kennis.
  • Doelwitte:
    • Om hulpmiddels en produkte van kennisvertaling te ontwikkel, te verfyn en te deel, wat wissel van die produksie tot die implementering van bewyse;
    • Ondersteun beleide deur gebruik te maak van bewyssintese, sistematiese oorsigte, impakevaluasies, vinnige oorsigte en bewyskaarte;
    • Fasiliteer kommunikasie en bied uitruilings en wedersydse ondersteuning tussen koalisielede.

“Deur 2021 het ons ook webinars gehou, 'n aanlyn kursus oor EIP met mentorskap ontwikkel en aangebied en 'n platform geskep om die koalisie se werk ten toon te stel en bewyse vir openbare bestuurders, die burgerlike samelewing en navorsers saam te stel,” verduidelik Davi Romão, vise-uitvoerende direkteur van Veredas. Al die hulpbronne en vergaderings word openbaar gemaak aangesien deursigtigheid 'n sleutelwaarde vir die Koalisie se lede is.

Luciano Máximo, verteenwoordiger van die Evaluerings- en Resultate-leersentrum vir Brasilië en Lusophone Africa (FGV Clear), glo dat die koalisie se volgende stap is om die beste van hierdie geleentheidsvenster te maak om “leiers in die regering te sensitiseer om bewyse te gebruik in hul besluit- maak”. Die koalisie werk reeds aan kommunikasiestukke vir die Brasiliaanse algemene verkiesings in 2022, wat beide kandidate en kiesers inlig oor die potensiële voordele van EIP.

Terwyl die meeste van ons werk in Portugees is, reël Veredas graag vertalings en skakel met organisasies wêreldwyd. Om aan ons te skryf, e-pos asseblief kontak@veredas.org.

afAfrikaans